De geschiedenis van glas in lood

De basis van glas in lood kunst komt van de Egyptenaren. Zij kwamen namelijk tot de conclusie dat het (toentertijd) niet mogelijk was om grote glazen ramen te creëren. Dus daarom besloten ze om bronzen en houten lijsten te maken waar ze glas in plaatsten. Dit was het prille begin van glas in lood.

Jugendstil glas in lood

Tijdens de negentiende eeuw wordt glas in lood weer populairder. Doordat er gebruik wordt gemaakt van goedkopere productie methoden, wordt het tevens beschikbaar voor een groter publiek. In Duitsland ontwikkelt zich de Jugendstil glas in lood stijl. In deze stijl wordt veel gebruik  gemaakt van natuur motieven, zoals bijvoorbeeld planten en dieren. De Jugendstil stijl is tekenend voor de periode tot 1914.

Glas in lood: Art Deco

Na de Jugendstil periode komt men in de Art Deco periode. Art Deco glas in lood is vooral bekend in de jaren 20 en 30 en kenmerkt zich door het gebruik van simpele en strakke vormen. Abstracte en geometrische vormen, zoals bijvoorbeeld driehoeken en rechthoeken, worden veelvuldig toegepast. Doordat men gebruik maakt van heldere kleuren zoals rood, blauw en oranje, geeft Art Deco glas in lood toch een speciale touch, ondanks de simplistische designs.   

Glas in lood: jaren 30

In de jaren 30 begint het functionalisme aan een ware opmars. Het hoeft allemaal niet per se mooi te zijn, zolang het maar functioneel is. De constructie en het uiterlijk van gebouwen worden voornamelijk bepaald door de functie. Daarom gebruik men in 'jaren 30 glas in lood' vooral rechthoekige vormen en hoofdzakelijk blank glas. Blank glas is namelijk erg lichtdoorlatend en dus zeer praktisch, wat erg in lijn is met de functionalisme-trend in die periode.

Modern glas in lood

Na jaren van ontwikkeling in de glas in lood branche, kunnen we alle constructies die ná de 2de W.O. zijn ontwikkeld onder de moderne stijl scharen. Door de hedendaagse technieken op het gebied van glas in lood kunst, is het mogelijk om glas in praktisch elke denkbare vorm te snijden. In Moderne glas in lood kunst kan men de creativiteit dus de vrije loop laten.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden op het gebied van deze schitterende en unieke vorm van glaskunst? Dan kunt u terecht bij glasinlood-info.nl. Wij voorzien u graag van alle informatie die u wenst zodat u snel in het bezit bent van een vakkundig vervaardigd glas in lood raam of paneel. Bekijkt u de mogelijkheden op deze website en neem contact met ons op voor meer informatie of het aanvragen van een offerte.